Cesta za perlami Kypru

Místo:
Kypr Kypr
doprava:    letecky strava:    vlastní ubytování:    různé
Kód: 569555 Délka: 8 denní zájezd žádný termín: od
ceny od

  • Poznávací zájezdy
Bellapais • Kyrenia • hrad sv. Hilariona • Nicosia • Famagusta • Salamis • Karpaz • Dipkarpaz • Golden Beach • Larnaca • Lefkara

Změna vyhrazena: Změna programu vyhrazena.

Poznámka: sleva za 3. osobu na přistýlce (1 000 Kč) • sleva za 1. dítě 2-12 let na přistýlce (7 000 Kč)

Min. počet účastníků: 15

Program zájezdu

1. den: dle letového řádu odlet z Prahy do Ercanu (s mezipřistáním v Antalyi nebo Istanbulu). Transfer z letiště do hotelu v oblasti Kyrenie , individuální volno, nocleh.
2. den: po snídani odjezd na prohlídku opatství Bellapais , kde se v krásných zahradách nacházejí dochované ruiny původního sídla Kyrenijského biskupa. Ze zřícenin tohoto gotického kláštera, který se nachází ve stejnojmenné vesničce, jsou nádherné výhledy na Kyrenii a její pobřeží. Můžete si zde zakoupit suvenýry a ochutnat místní speciality. Po obědě prohlídka středověké pevnosti v Kyrenii, odkud jsou opět krásné výhledy na přístav jachet. Součástí zříceniny hradu je Námořní muzeum s vrakem obchodní lodi z doby Alexandra I. Velikého. Po prohlídce přístavního města Kyrenia návrat do hotelu, individuální volno, večeře a nocleh.
3. den: po snídani odjezd na prohlídku zříceniny hradu sv. Hilarion , vyrůstajícího ze strmé skály, která se tyčí v horách nad Kyrenií. Výhledy do okolí jsou znovu nezapomenutelné. Hrad údajně inspiroval Walta Disneyho k vytvoření paláce zlé královny v pohádce o Sněhurce. Po obědě následuje návštěva místního vinařství s ochutnávkou domácích produktů, zastavíte se také v obchodě s koženými výrobky. Návrat na večeři a nocleh do hotelu.
4. den: snídaně. Následně odjezd na celodenní výlet do Nicosie , hlavního města, které je rozděleno na jižní řeckou a severní tureckou část. Město je oddělené demilitarizovanou zónou spravovanou OSN. Cestou se zastavíte u městských hradeb, Kyrenejské brány a Benátského sloupu. Dominanta města, mešita Selimiye, která vznikla přestavbou gotické katedrály, je jednou z dochovaných památek. Doporučujeme návštěvu tradičního hostince Buyuk Han, zbudovaného v osmanském stylu v bývalém karavansaraji, kde stále vládne atmosféra starých časů. Po obědě volný čas na nákupy suvenýrů v řecké části města. Návrat na večeři a nocleh v hotelu v Kyrenii.
5. den: po snídani odjezd do Famagusty , města nacházejícího se ve stejnojmenné zátoce na východě ostrova, od roku 1983 na území Severokyperské turecké republiky. Cestou zastávka ve zlatnictví s možností nákupů za výhodné ceny. Směrem na Salamis stojí klášter sv. Barnabáše se 2 muzei a komorovou hrobkou sv. Barnabáše. Po jeho prohlídce se podíváte na nedaleké ruiny antického města Salamis , které bývalo ve starověku hlavním městem Kypru. Prohlídka zachovalého komplexu antických památek (římské divadlo, lázně, starověké mozaiky). Po obědě následuje prohlídka Famagusty. Její jižní předměstí, Varosha , představuje od roku 1974 neblahý symbol rozděleného Kypru. Někdejší luxusní příměstské letovisko, kam se sjížděly světové filmové hvězdy, je nyní zcela opuštěným, uzavřeným vojenským prostorem a stalo se z něj tzv. „Město duchů“. Ve městě Famagusta jsou k vidění ruiny františkánského kláštera a dalších kostelů, pozůstatky vil a paláců bohatých kupců a šlechticů nebo gotická katedrála sv. Mikuláše, která byla později přeměněna na mešitu Lala Mustafa Pasha. Pevnost ve starém přístavu, tzv. Othellova věž, získala svůj název díky Williamu Shakespearovi a jeho ději ve hře Othello. Z vrcholu této věže si užijete nádherný výhled na celé město a přístav. Nezapomeňte se zastavit v místní vyhlášené cukrárně Petek, z jejíž široké nabídky domácích zákusků a cukrovinek vás bude přecházet zrak. Při zpáteční cestě navštívíte dílnu s ručně tkanými koberci. Toto řemeslo patří k jednomu z nejstarších řemesel na ostrově. Večeře a nocleh v hotelu v okolí Famagusty.
6. den: individuální volno s možností fakultativního výletu na poloostrov Karpaz , do přírodní rezervace, která je zastávkou tažných ptáků, vyhlášeným místem želv a divokých oslů. Po cestě zastávka ve fabrice na výrobu olivového oleje s možností nákupu místních produktů. Následuje návštěva vesničky Dipkarpaz . Po prohlídce místní mešity volno k nákupu suvenýrů. Následuje oběd a poté návštěva místa s koncentrací divokých oslíků s možností jejich krmení a fotografování. Po prohlídce pravoslavného kostela sv. Ondřeje, který údajně léčil oční neduhy, můžete ochutnat z pramene léčivé vody a vykoupat se na nejkrásnější pláži Severního Kypru, kterou je Golden Beach . Návrat na večeři a nocleh.
7. den: individuální volno s možností fakultativního výletu do přístavního města Larnaca na jihovýchodním pobřeží jižního Kypru. Nachází se zde trojlodní kostel sv. Lazara s kupolemi z 10. století, turecká pevnost z roku 1625, mešita Hala Sultan Tekke z roku 1816 a kostel Panhagia Angeloktistos s křížovou kupolí. Po obědě se přemístíte do předhůří pohoří Troodos, kde se nachází vesnička Lefkara , známá výrobou krajek, které údajně okouzlily i Leonarda da Vinci, který sem zavítal v roce 1481. Lefkara je známá též ručním zpracováním stříbra, krámky s tímto zbožím naleznete doslova na každém kroku. Návrat do hotelu na večeři a nocleh.
8. den: dle letového řádu transfer na letiště do Ercanu , odlet zpět do Prahy (s mezipřistáním v Antalyi nebo Istanbulu).
(TourOperátor: FIRO-tour a.s.)
FIRO-tour a.s.

©2024 Cestování.cz